Tasting: Bunnahabhain - ein Distillery Portrait

 

Eingeladen von Whisky Spirits in Frankfurt, war es uns eine Ehre, ein Tasting zum Thema "Bunnahabhain - Distillery Portrait" zu halten.

 

Hatte diese Destille in diesem Jahr doch einen besonderen Platz in unserem Leben eingenommen, da Sabine dort exklusiv Einblick nehmen durfte.

Ausgesuchte, feine Tropfen wurden für die Gäste vorbereitet. Unabhängige Abfüller, Single Casks aus dem Warehouse, sowie Abfüllungen speziell für das alljährliche Feis Ile durften verkostet werden.

 

 

 

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Tasting Notes: Lagavulin 11 yo, Offerman Edition

 

 

Things always seem to happen when you least expect them. So it was two days ago when a new Lagavulin Bottling was announced. 11 years old and dedicated to one of the best-known Lagavulin lovers in US, Nick Offerman. In 2015 he and Lagavulin released a 45-minute video that's just him, drinking Lagavulin 16 by a fireplace. His stamina has now paid off.

 

 

 

 

Dinge passieren dann, wenn man sie am wenigsten erwartet. So überraschte uns auch die Ankündigung einer neuen Lagavulin-Abfüllung: ein Elfjähriger und gewidmet einem der größten Lagavulin Liebhaber aus den Vereinigten Staaten - Nick Offerman.

 

In einem Video aus dem Jahr 2015 kann man ihm 45 Minuten lang beim Genuss eines Lagavulin 16 beobachten. Viele weitere Videos folgten. Seine Hartnäckigkeit wurde nun mit einem eigenen Release belohnt.

 

 

 

 

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Tasting Notes: Port Charlotte Distillery Only RIC:01 2006

    

Port Charlotte Distillery Only RIC:01 2006, 12yo, 63,9% VOL, Rioja Cask No 2187, distilled 09.10.2006, 509 bottles

 

It's been a little while since we wrote the last Port Charlotte tasting notes. All of them since were good whiskies - absolutely nothing was wrong with them -  but none of them convinced us to write something about it.

 

The situation today is totally different. 

 

Colour: Amber

 

Nose: it's very creamy, strawberries, red currant jelly or smoky cranberry jelly evaporate from the bottom of the glass. Followed by marzipan and the tiny cherry lollies which are unknown here - we should bring some to Islay to make things easier ...

 

Taste: BRACHIAL ... peat and sweetnes perfectly combined. Marmelade and marzipan seasoned with chilli. Loads of strawberries and cranberries. That makes five a day quite easy

 

 

With water:  water splits the perfection. It's getting sweeter, but it gets bitter notes, some fresh wood. It looses it's balance.

 

Aftertaste: medium. Smoky-sweet.

 

Best time to enjoy: We would propably say it's the Afternoon Tea. Combined with scones with clotted cream and jam.

 

Summary: This dram has won over our hearts - we will remember him as Laddie Marmelade ...

 

 

 

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Port Charlotte Distillery Only RIC:01 2006, 12yo, 63,9% VOL, Rioja Cask No 2187, distilled 09.10.2006, 509 bottles

 

 Es ist schon eine geraume Weile her, seit wir den letzten Port Charlotte Vanlinch in unseren Tastingnotes hatten.  Einen wirklichen Grund dafür gab es nicht - es waren allesamt gute Whiskies, sie inspirierten uns jedoch nicht, etwas über sie zu schreiben. Das hat sich am heutigen Tag doch deutlich verändert.

 

Farbe: Bernstein

 

Nase: sehr cremig, Erdbeeren, Johannisbeerengelee oder rauchiger Cranberry Gelee steigt vom Boden des Glases in die Nase. Dicht gefolgt von Marzipan und diesen kleinen Kirschlollies mit grünem Stiel. 

 

Gaumen: BRACHIAL ... Torf und Süße sind perfekt und harmonisch. Marmelade und Marzipan, gewürzt mit Chilli. Jede Menge Erdbeeren und Cranberries.

 

Mit Wasser:  Wasser entzweit die Perfektion. Die Süße kommt deutlicher zum Vorschein, während sich auf der anderen Seite Bitterstoffe entfalten. Frisches Holz kommt uns dabei in den Sinn. Der Dram verliert seine Balance.

 

Nachhall: mittellang. Rauchig-Süß

 

Beste Tageszeit für diesen Dram ist wohl der Afternoon Tee. Zusammen mit Scones mit Clotted Cream und Erdbeermarmelade ist er wohl ganz in seinem Element.

 

Fazit: Dieser Dram hat unser Herz gewonnen - wir werden ihn in Erinnerung behalten als Laddie Marmelade ....

 

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Mit den besten Grüßen von Islay,

Slàinte mhath!

 

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Tasting Notes: Bruichladdich Crew Valinch 48 Ashley MacGregor

 

Bruichladdich Crew Valinch 48 Ashley MacGregor, Cask No: 3288, Cask Portugese Fortified Wine, Distilled: 26.11.2007, aged 11 years, 57,4%vol

 

 It's warm and sunny here on Islay, the second day in a row. The summer came late, but highly appreciated. So what is better to combine with some lovely summer days (even it is the start of autumn)? Some nice mediteran flavours perhaps? This might be the reason why Adam Hannett has selected this cask - we will never know, but this would be another good hint that Bruichladdich has very good connections to the wethermen.

 

But nevertheless let's talk about the crew member who gave the cask the name: Ashley MacGregor! She is one of the prominent faces for the visitors for nearly five years now. It was about time now for her to enter the hall of fame!

 

So what is to say about the whisky now: This one was fully matured for eleven years in a Portugese (Island near the Canaries) Fortified Wine cask. Let's see what we get now after this years:

 

Colour: brass

 

Nose: Maple syrup, dark forest honey, cake batter. Not that fruity as expected. But let's wait for the taste.

 

Taste: Fruitcake with crumble - so here we are! We found the fruits. The winy fruity notes are very present, mouthfilling. But also peppery and salty impressions.

 

With water: it opens the whisky, very sweet with a bitter note. It also gets a very creamy consistence and in the end some floral notes.

 

Finish: medium

 

 

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Bruichladdich Crew Valinch 48 Ashley MacGregor, Cask No: 3288, Cask Portugese Fortified Wine, Distilled: 26.11.2007, aged 11 years, 57,4%vol

 

 

Es ist richtig warm und sonnig hier auf Islay, den zweiten Tag in Folge. Fast schon eine Hitzewelle. Der Sommer kam spät, wurde aber sehr gerne gesehen. Was ist also besser zu kombinieren mit  diesen herrlichen Sommertagen (die natürlich eigentlich schon in den Herbst fallen)? Schöne mediterrane Aromen. Vielleicht war dies der Grund, weshalb sich Adam Hannett für genau dieses Fass entschied? ... wahrscheinlich werden wir es nie erfahren. Es wird jedoch die Gerüchte vermehren, die Bruichladdich eine sehr enge Verbindung zum Wettergott nachsagen.

 

Lasst uns jetzt jedoch noch mal zu der Person kommen, die diesem Fass ihren Namen gab: Ashley MacGregor! Sie ist wohl eines der bekanntesten Gesichter für die Besucher der Destille seit nun fast fünf Jahren. Nun wurde es aber auch Zeit, dass sie in die Hall of Fame aufgenommen wurde.

 

Was ist nun über den Whisky zu berichten: Dieser genoss eine Vollreifung in einem Portugiesischen aufgespritteten Weinfass (von einer Insel nahe den Kanaren). Lasst uns mal probieren, was wir nun nach elf Jahren im Glas haben.

 

Farbe: Messing

 

Nase: Ahornsirup, dunkler Waldhonig, Keksteig (der leckere mit Butter). Erstaunlicherweise nicht so fruchtig, wie wir es eigentlich erwartet hätten. Aber warten wir mal, was noch passiert.

 

Geschmack: Fruchtstreuselkuchen - da sind sie also, die Früchte! Die Weinaromen sind sehr präsent, mundfüllend. Wir haben ebenfalls pfeffrige und salzige Anklänge.

 

Mit Wasser: es öffnet den Whisky, lässt die geballte Süße hervorkommen, aber auch zarte Bitternoten. Auch bekommt er er eine sehr cremige Konsistens und letztendlich auch zarte florale Noten.

 

Finish: Mittellang.

 

 

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Mit den besten Grüßen von Islay,

 

 

Slàinte mhath!

 

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Tastingnotes: Kilchoman Single Cask Release Oloroso finish 7 yo - Distillery Exclusive

 

It was only three weeks ago since we have visited Kilchoman last. There have been so many changes in the last month that I won't bet on having seen the front like this ...

 

And this was not the only new information to us. Nicole Lindsay, the fabulous manager of Kilchoman Visitor Centre is leaving Islay to start a new venture on the main land - good luck for you!

 

But now let's come to the reason that brought us back to Kilchoman.

 

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Es waren doch noch nicht einmal drei Wochen, seit wir das letzte Mal bei Kilchoman waren. Irgendwie sah die Front doch damals noch etwas anders aus ... nun, da werden wir noch mal ein wenig nachhaken. 

Das war jedoch nicht die einzige Überraschung an diesem Tag. Nicole Lindsay, die superliebe Chefin des Kilchoman Visitor Centres wird Islay verlassen, um eine neue, große Herausforderung auf dem Mainland anzunehmen. Wir wünschen Dir alles erdenklich Gute - und werden Dich sehr vermissen!

 

So, nun aber zurück zu dem Thema, das uns eigentlich zu Kilchoman führte.

 

 

 

Tastingnotes Kilchoman Single Cask Release Oloroso finish 7 yo - 263 Bottles, Cask No. 715/2011

 

4 years aged in a fresh Buffalo Trace Burbon casks and 45 month in a Oloroso hogshead is what was chosen to be the next Distillery Exclusive..

 

Nose: malty with hints of smoke, almonds, sweetness ("marzipan"), meaty, coffee. 

 

Mouth: smoked blood oranges, slightliy bitter, mandarines - including their zests, almonds, and sweet.

 

Aftertaste:  medium length

 

Similar impression as the last Distillery Exclusive. Very complex for almost eight years.

 

 

 

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Tasting Notes: Bowmore 1st Fill Oloroso Sherry, 24yo, 48,8%

 

Tiger in chains

 

Just imagine - it's Friday, 13th, a sunny day. Your hunt for an exceptionall whisky this morning ended up in a disillusion. On your way home a wee bird twitters something nice in your ear... Just follow me - I have exactly what you were looking for... And I followed him. A very good choice.

 

I found myself in the legendary Vaults No. 1 at the end of a very long queue waiting to get the hands on this magic potion. But what exactly was waiting there for me?  A real tiger in chains waiting to be released.

 

 

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 Tasting Notes: Bowmore 1st Fill Oloroso Sherry Cask, 24yo, Cask No. 1558, 48,8%

  

Colour: amber, not as dark as we had expected

 

Nose: Sandalwood, dark fruit, dried dates, plum. Slight hints of smoke. Bees wax. There are some meaty notes. 

 

Taste: first and dominating Sandalwood (!), dates, chocolate, dark honey and a slight bitterness. What was this? It was a real slap in the face, the snarling of a predator.

 

So what if we add some drops of water?

 

Taste: a bouquet of dark fruit, slightly salty, meaty, and the chocolate is still there. Again nutty notes. Three drops of water transform this preciouse into a cuddle tiger, a good friend for a very long and hard winter.

 

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Tasting Notes: Lagavulin Jazz Festival 2019

 It's a lovely and sunny day here on Islay, everything is prepared for the Islay Jazz Festival which is sponsored by Lagavulin Distillery. According with the start of the Jazz Festival, all these whisky enthusiasts who came to this beautyful island can hope for another  bottling for this special occasion.

 

There were quite a lot of rumours going around - "they will release a single cask", "it comes in an expensive package", and some more. So we were excited to get more information about it. And this is the information we got next.

 

 

21 year old, a limited release of 2004 bottles  and it isn't even a bargain with GBP 395.

 

The whisky has officially announced as "been matured in a combination of refill and recharred American oak hogsheads before being bottled at 50.1% abv"

 

 

Heute ist ein wunderschöner sonniger Tag hier auf Islay, alles ist vorbereitet für das alljährliche Islay Jazz Festival, das auch in diesem Jahr von Lagavulin Distillery gesponsort wird. Wie in jedem Jahr erhoffen alle angereisten Whiskyenthusiasten auf eine weitere der speziell für das Jazz Festival aufgelegten Sonderabfüllungen.

 

Es gab in den letzten Tagen und Wochen jede Menge Gerüchte, was wohl dieses Mal aus dem Hut gezaubert wird. "Dieses Mal gibt es ein Einzelfass", "es soll eine besondere Verpackung haben" und viele weitere Mutmaßungen wurden zum Besten gegeben.

 

Mitte letzter Woche sahen wir dann folgende Information:

 

21 Jahre alt, limitiert auf 2004 Flaschen und mit 395 GBP nicht mal eben ein Schnäppchen.

 

Die offizielle Verlautbarung spricht bei diesem Whisky von einer Reifung in einer Kombination aus nachgefüllten und "recharred" American Oak Hogsheads und mit einer Abfüllung von 50.1%abv .

 

 

 

 

 

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Tasting Notes: Ardbeg Traigh Bhan 19 yo Small Batch Release

Tasting Notes: Ardbeg Traigh Bhan 19 yo Small Batch Release, 46.2%vol

 

These are the days like today for which the word "dreich" was created. So there must have been a very good reason to let us leave our cosy home. It is September 3rd 2019 and today the first ever aged stated small batch release finds it's way to the shelves in the Old Kiln Cafe since Ardbeg was reopened in 1997 by Glenmorangie. 

 

What a lot of hard work is behind this new single batch release that will be part of the core range from now on. Waiting for more than twenty years to come up with this. 

 

A combination of Bouron and Oloroso Sherry Casks.

 

The shelves were filled with loads of bottles waiting to be bought and tasted. And this  brought us to Ardbeg on a day like this. We were told that Traigh Bhan is the gaelic name for one of our favourite strands here on Islay - "The singing sands". So let's see how inspiring this name is to us:

 

Nose: Smooth, creamy, cold ash, salty sea breeze, hot chocolate came to our mind first. Or let's describe it in another way: the smell of the cold ash from the bonfire last night, drinking a sip of hot chocolate while having the first sunbeams on the sea.

 

Taste: it's a wonderful matured Ardbeg - inspired by the 10 yo and a wonderful successor to the 17yo. Smoke, followed by sweet lemon and grapefruit, honey and marzipan.

 

Aftertaste: sweet and dry. The peaty sweetness stays quite for a while. It stays longer than expected.

 

 

 A real old style Ardbeg!

 

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Tastingnotes: Kilchoman Single Cask Release Madeira finish 7 yo - Distillery Exclusive

What can you do on Islay on a rainy day while waiting for your Gin tasting to start. Having a lovely lunch at Kilchoman Distillery is not the worst thing. The Cullen Skink here is outstanding - and combined with a panini ... what more can you ask for.- well, getting the chance to try the new Distillery exclusive can bring back the sunshine in every rainy day!

 

After the predecessor was flying out the shelfs, let's see how long it will take till this bottling will be gone.

 

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Was macht man auf Islay an einem regnerischen Tag während man auf ein Gin Tasting wartet - Mittagessen bei Kilchoman! Hier gibt es die beste Cullen Skink in Kombination mit einem schönen Panini ... was kann es besseres geben - wenn man dann ebenfalls noch die neue Distillery Exclusive zur Verkostung erhälst. Das bringt selbst an einem regnerischen Tag die Sonne hervor.

 

Nachdem die vorherige Abfüllung schnell verkauft war, sind wir sehr gespannt darauf, wie lange dieser Tropfen zu haben ist.

 

 

 

Kilchoman Single Cask Release Madeira finish 7 yo - 258 Bottles, Cask No. 179/2012

 

6 years aged in a fresh Buffalo Trace Burbon casks and 16 month in a fresh Madeira cask created a very lovely whisky.

 

Nose: dark fruits, sultanines, dark raisins prepared and soaked for baking, brambles. Lingering smoke.

 

Mouth: first impressions are smoke, salt and raspberry or  redcurrant syrup that is long lasting on the palate.

 

Aftertaste:  medium length

 

Neither the seven years nor cask strength are noticeable. Warm, slightly smoky and fruity sweet is this Distillery Exclusive. A nice Dram.

 

 

 

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Tasting Notes: Bruichladdich Crew Valinch 47 Iain MacLean

 

Bruichladdich Crew Valinch 47 Iain MacLean, Cask No: 1524, Cask: Premium French Wine, Distilled: 01.12.2004, 14 yo, 63,5% Vol

 

What a lovely smiling face adorns the label of the new crew valinch. Iain MacLean, warehouse man, has a very good reason for this big smile. Maybe it was him who has chosen the cask - someone has made the right decision!

 

So what is it - the Premium French Wine -  there were quite a lot of rumours about it? .... we can give you the answer ..... DELICIOUS! This is our main reason to buy a bottle .... or even not.

 

Nose: even if there was a hint "... it was a white wine cask ...."  - there was an approach of red grapes, very sweet,  followed by gooseberries, slightly herbal notes and a big piece of marzipan - the delicious german one ...!

 

Taste: here we have first marzipan, sandal wood, cherry lollies - the wee ones, slightly bitter.

 

finish: short, bitter - sweet, charcoal.

 

With (a few drops of) water: some hints of liquorice, some violet leaves -without bitterness- and so sweet. Water makes this whisky pleasant in a very dangerous way. Just remember: we are talking about 63.5% vol of alcohol.

 

Our personal conclusion: it's a complex, dry and incredibly balanced dram.

 

 

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Bruichladdich Crew Valinch 47 Iain MacLean, Cask No: 1524, Cask: Premium French Wine, Distilled: 01.12.2004, 14 yo, 63,5% Vol

 

 Welch ein fröhlich lächelndes Gesicht schmückt das Label des neuen Crew Valinches. Iain MacLean, Warehouse Man seines Zeichens, hat durchaus einen sehr guten Grund für dieses breite Schmunzeln. Hat er vielleicht sogar selbst das ihm zugedachte Fass ausgesucht? Wenn nicht, irgendwer hatte hier eine absolut gute Entscheidung getroffen.

 

Was also ist das hier mit diesem Premium French Wine? Es gab bereits einige Gerüchte in den sozialen Medien und wir haben jetzt die Antwort ...  einfach LECKER! Das ist - zumindest für uns - das wichtigste Kriterium eine Flasche zu kaufen - oder eben auch nicht.

 

 

Nase: auch wenn da ein Vögelchen zwitscherte "Weißwein" ... die erste Aromen, die wir finden, sind rote Trauben, sehr süß, gefolgt von Stachelbeeren und einer zarten Kräuternote. Leckeres deutsches (!) Marzipan  

 

 Gaumen: auch hier ist die erste Assoziation Marzipan, Sandelholz, die kleinen Kirschlollies mit grünem Stiel, gefolgt von einer Bitternote.

 

Nachklang: kurz, süß-sauer, Holzkohle

 

Mit (einigen wenigen Tropfen) Wasser: siehe da, plötzlich haben wir Spuren von Lakritze und auch einige Veilchenblätter - alles auf der sehr delikaten Seite - und süß. Wasser macht diesen Tropfen gefährlich süffig, man denke noch an die 63,5% Alkohol, die überhaupt nicht wahrnehmbar sind.

 

Unsere persönliche Meinung: dies ist ein komplexer, trockener und außergewöhnlich balancierter Dram.

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Mit den besten Grüßen von Islay,

Slàinte mhath!

 

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Tasting: Bunnahabhain - ein Distillery Portrait

 

Eingeladen von Whisky Spirits in Frankfurt, war es uns eine Ehre, ein Tasting zum Thema "Bunnahabhain - Distillery Portrait" zu halten.

 

Hatte diese Destille in diesem Jahr doch einen besonderen Platz in unserem Leben eingenommen, da Sabine dort exklusiv Einblick nehmen durfte.

Ausgesuchte, feine Tropfen wurden für die Gäste vorbereitet. Unabhängige Abfüller, Single Casks aus dem Warehouse, sowie Abfüllungen speziell für das alljährliche Feis Ile durften verkostet werden.

 

 

 

 

Hier das Line up im Detail:

 

Als Einstieg in den Abend gab es die Black Bottle Blended Scotch 40%, gefolgt von dem Manzanila Wood Fin. 16 J. 53,2%. Anschließend blitzte ein erster Dram aus dem Warehouse mit seiner Finesse auf: der in diesem Jahr unglaublich beliebte Hand Filled Palo Cortado mit seinen 11 Jahren und 55,6%. Der letzte Dram vor der Pause war der Port Askaig 19 J. 50,4%.

 

Nach kurzer Stärkung mit kleinem Pausensnack ging es in die zweite Runde.

 

Als Simulation des Maturation Warehouse, das seit diesem Jahr bei Bunnahabhain erstmals angeboten wurde, wurden parallel der Staoisha 2013 5 Jahre Sherry Butt 47,5%, Cárn Mór und der Móine Oloroso Feis Ile 2018 59,5% gereicht.

 

Der Dram An Stuiredear Feis Ile 2014 Marsalla Fin. 56,7% fand ebenfalls seine Bewunderer, bevor der Hand Filled Moine Bourbon 15 J. 55,3% die Gäste final überzeugte.

 

 

 

Ein wunderbar kurzweiliger Abend mit vielen Anekdoten aus der Vergangenheit und Gegenwart, sowie einem Einblick in die zukünftigen Pläne.

 

Vielen Dank an Gregor Haslinger und das Team von Whisky Spirits - es war uns eine große Freude.

 

Ebenso einen großen Dank an Andrew Brown für seine Unterstützung bei der Bildersuche.

 

Es war uns eine große Freude!

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Tasting Notes: Lagavulin 11 yo, Offerman Edition

 

 

Things always seem to happen when you least expect them. So it was two days ago when a new Lagavulin Bottling was announced. 11 years old and dedicated to one of the best-known Lagavulin lovers in US, Nick Offerman. In 2015 he and Lagavulin released a 45-minute video that's just him, drinking Lagavulin 16 by a fireplace. His stamina has now paid off.

 

 

 

 

Dinge passieren dann, wenn man sie am wenigsten erwartet. So überraschte uns auch die Ankündigung einer neuen Lagavulin-Abfüllung: ein Elfjähriger und gewidmet einem der größten Lagavulin Liebhaber aus den Vereinigten Staaten - Nick Offerman.

 

In einem Video aus dem Jahr 2015 kann man ihm 45 Minuten lang beim Genuss eines Lagavulin 16 beobachten. Viele weitere Videos folgten. Seine Hartnäckigkeit wurde nun mit einem eigenen Release belohnt.

 

 

 

 

 

Lagavulin 11 yo, Offerman Edition, 46%abv

 

 

Colour: gold

 

Nose: maritime, raisins with smoke, rum pot, chocolate, lemon cest, meaty and oily notes

 

On the palate: oily, blood orange, vanilla, very well balanced smoky notes, and again - a lot of honey

 

Aftertaste: medium

 

It needs quite a while  in the glass till it opens up.

 

It's a very pleasant dram.

 

 

 

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Lagavulin 11 yo, Offerman Edition, 46%abv

 

Farbe: Gold

 

Nase: es startet mit maritimen Noten, gefolgt von geräucherten Rosinen, Rumtopf, Schokolade und Zitronenzeste. Fleischige und ölige Noten

 

Mund: ölig, Blutorange, Vanille, schön eingebundene Rauchnoten und auch hier wieder Waldhonig üppig.

 

 

Nachklang: mittellang.

 

Ein sehr angenehmer Dram.

 

 

 

 

This release will be available in US, Canada and on Islay - of course

 

 

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Erhältlich sein wird diese Abfüllung in USA, Kanada und im Distillery Shop auf Islay.

 

.... wer das Glück hat, nach Aschaffenburg auf die Whisky Pur zu kommen, kann ihn auch bei uns am Stand probieren. 

 

 

 

Slàinte mhath!

 

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Tasting Notes: Port Charlotte Distillery Only RIC:01 2006

    

Port Charlotte Distillery Only RIC:01 2006, 12yo, 63,9% VOL, Rioja Cask No 2187, distilled 09.10.2006, 509 bottles

 

It's been a little while since we wrote the last Port Charlotte tasting notes. All of them since were good whiskies - absolutely nothing was wrong with them -  but none of them convinced us to write something about it.

 

The situation today is totally different. 

 

Colour: Amber

 

Nose: it's very creamy, strawberries, red currant jelly or smoky cranberry jelly evaporate from the bottom of the glass. Followed by marzipan and the tiny cherry lollies which are unknown here - we should bring some to Islay to make things easier ...

 

Taste: BRACHIAL ... peat and sweetnes perfectly combined. Marmelade and marzipan seasoned with chilli. Loads of strawberries and cranberries. That makes five a day quite easy

 

 

With water:  water splits the perfection. It's getting sweeter, but it gets bitter notes, some fresh wood. It looses it's balance.

 

Aftertaste: medium. Smoky-sweet.

 

Best time to enjoy: We would propably say it's the Afternoon Tea. Combined with scones with clotted cream and jam.

 

Summary: This dram has won over our hearts - we will remember him as Laddie Marmelade ...

 

 

 

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Port Charlotte Distillery Only RIC:01 2006, 12yo, 63,9% VOL, Rioja Cask No 2187, distilled 09.10.2006, 509 bottles

 

 Es ist schon eine geraume Weile her, seit wir den letzten Port Charlotte Vanlinch in unseren Tastingnotes hatten.  Einen wirklichen Grund dafür gab es nicht - es waren allesamt gute Whiskies, sie inspirierten uns jedoch nicht, etwas über sie zu schreiben. Das hat sich am heutigen Tag doch deutlich verändert.

 

Farbe: Bernstein

 

Nase: sehr cremig, Erdbeeren, Johannisbeerengelee oder rauchiger Cranberry Gelee steigt vom Boden des Glases in die Nase. Dicht gefolgt von Marzipan und diesen kleinen Kirschlollies mit grünem Stiel. 

 

Gaumen: BRACHIAL ... Torf und Süße sind perfekt und harmonisch. Marmelade und Marzipan, gewürzt mit Chilli. Jede Menge Erdbeeren und Cranberries.

 

Mit Wasser:  Wasser entzweit die Perfektion. Die Süße kommt deutlicher zum Vorschein, während sich auf der anderen Seite Bitterstoffe entfalten. Frisches Holz kommt uns dabei in den Sinn. Der Dram verliert seine Balance.

 

Nachhall: mittellang. Rauchig-Süß

 

Beste Tageszeit für diesen Dram ist wohl der Afternoon Tee. Zusammen mit Scones mit Clotted Cream und Erdbeermarmelade ist er wohl ganz in seinem Element.

 

Fazit: Dieser Dram hat unser Herz gewonnen - wir werden ihn in Erinnerung behalten als Laddie Marmelade ....

 

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Mit den besten Grüßen von Islay,

Slàinte mhath!

 

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Tasting Notes: Bruichladdich Crew Valinch 48 Ashley MacGregor

 

Bruichladdich Crew Valinch 48 Ashley MacGregor, Cask No: 3288, Cask Portugese Fortified Wine, Distilled: 26.11.2007, aged 11 years, 57,4%vol

 

 It's warm and sunny here on Islay, the second day in a row. The summer came late, but highly appreciated. So what is better to combine with some lovely summer days (even it is the start of autumn)? Some nice mediteran flavours perhaps? This might be the reason why Adam Hannett has selected this cask - we will never know, but this would be another good hint that Bruichladdich has very good connections to the wethermen.

 

But nevertheless let's talk about the crew member who gave the cask the name: Ashley MacGregor! She is one of the prominent faces for the visitors for nearly five years now. It was about time now for her to enter the hall of fame!

 

So what is to say about the whisky now: This one was fully matured for eleven years in a Portugese (Island near the Canaries) Fortified Wine cask. Let's see what we get now after this years:

 

Colour: brass

 

Nose: Maple syrup, dark forest honey, cake batter. Not that fruity as expected. But let's wait for the taste.

 

Taste: Fruitcake with crumble - so here we are! We found the fruits. The winy fruity notes are very present, mouthfilling. But also peppery and salty impressions.

 

With water: it opens the whisky, very sweet with a bitter note. It also gets a very creamy consistence and in the end some floral notes.

 

Finish: medium

 

 

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Bruichladdich Crew Valinch 48 Ashley MacGregor, Cask No: 3288, Cask Portugese Fortified Wine, Distilled: 26.11.2007, aged 11 years, 57,4%vol

 

 

Es ist richtig warm und sonnig hier auf Islay, den zweiten Tag in Folge. Fast schon eine Hitzewelle. Der Sommer kam spät, wurde aber sehr gerne gesehen. Was ist also besser zu kombinieren mit  diesen herrlichen Sommertagen (die natürlich eigentlich schon in den Herbst fallen)? Schöne mediterrane Aromen. Vielleicht war dies der Grund, weshalb sich Adam Hannett für genau dieses Fass entschied? ... wahrscheinlich werden wir es nie erfahren. Es wird jedoch die Gerüchte vermehren, die Bruichladdich eine sehr enge Verbindung zum Wettergott nachsagen.

 

Lasst uns jetzt jedoch noch mal zu der Person kommen, die diesem Fass ihren Namen gab: Ashley MacGregor! Sie ist wohl eines der bekanntesten Gesichter für die Besucher der Destille seit nun fast fünf Jahren. Nun wurde es aber auch Zeit, dass sie in die Hall of Fame aufgenommen wurde.

 

Was ist nun über den Whisky zu berichten: Dieser genoss eine Vollreifung in einem Portugiesischen aufgespritteten Weinfass (von einer Insel nahe den Kanaren). Lasst uns mal probieren, was wir nun nach elf Jahren im Glas haben.

 

Farbe: Messing

 

Nase: Ahornsirup, dunkler Waldhonig, Keksteig (der leckere mit Butter). Erstaunlicherweise nicht so fruchtig, wie wir es eigentlich erwartet hätten. Aber warten wir mal, was noch passiert.

 

Geschmack: Fruchtstreuselkuchen - da sind sie also, die Früchte! Die Weinaromen sind sehr präsent, mundfüllend. Wir haben ebenfalls pfeffrige und salzige Anklänge.

 

Mit Wasser: es öffnet den Whisky, lässt die geballte Süße hervorkommen, aber auch zarte Bitternoten. Auch bekommt er er eine sehr cremige Konsistens und letztendlich auch zarte florale Noten.

 

Finish: Mittellang.

 

 

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Mit den besten Grüßen von Islay,

 

 

Slàinte mhath!

 

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Tastingnotes: Kilchoman Single Cask Release Oloroso finish 7 yo - Distillery Exclusive

 

It was only three weeks ago since we have visited Kilchoman last. There have been so many changes in the last month that I won't bet on having seen the front like this ...

 

And this was not the only new information to us. Nicole Lindsay, the fabulous manager of Kilchoman Visitor Centre is leaving Islay to start a new venture on the main land - good luck for you!

 

But now let's come to the reason that brought us back to Kilchoman.

 

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Es waren doch noch nicht einmal drei Wochen, seit wir das letzte Mal bei Kilchoman waren. Irgendwie sah die Front doch damals noch etwas anders aus ... nun, da werden wir noch mal ein wenig nachhaken. 

Das war jedoch nicht die einzige Überraschung an diesem Tag. Nicole Lindsay, die superliebe Chefin des Kilchoman Visitor Centres wird Islay verlassen, um eine neue, große Herausforderung auf dem Mainland anzunehmen. Wir wünschen Dir alles erdenklich Gute - und werden Dich sehr vermissen!

 

So, nun aber zurück zu dem Thema, das uns eigentlich zu Kilchoman führte.

 

 

 

Tastingnotes Kilchoman Single Cask Release Oloroso finish 7 yo - 263 Bottles, Cask No. 715/2011

 

4 years aged in a fresh Buffalo Trace Burbon casks and 45 month in a Oloroso hogshead is what was chosen to be the next Distillery Exclusive..

 

Nose: malty with hints of smoke, almonds, sweetness ("marzipan"), meaty, coffee. 

 

Mouth: smoked blood oranges, slightliy bitter, mandarines - including their zests, almonds, and sweet.

 

Aftertaste:  medium length

 

Similar impression as the last Distillery Exclusive. Very complex for almost eight years.

 

 

 

Tastingnotes Kilchoman Single Cask Release Oloroso finish 7 yo - 263 Bottles, Cask No. 715/2011

 

Die Wahl für den nächsten Distillery Exclusive fiel auf einen 4 Jahre in einem frischen Buffalo Trace Burbon Fass und 46 Monate in einem Oloroso Hogshead gereiften Whisky.

 

Nase: zunächst recht malzig mit rauchigen Anklängen. Mandeln, Rauch und Süße, (rauchiges Marzipan), dann doch recht "fleischig", gefolgt von Kaffeenoten.

 

Gaumen: Was wir zunächst nicht finden konnten, waren fruchtige Noten. Auf der Zunge nun jedoch geräucherte Blutorangen, zart bitter, Mandarinen mit ihren Zesten. Hier auch wieder Mandeln und Süße.

 

Nachklang: Mittellang.

 

Wie auch bereits beim letzten Distillery Exclusive: Der Kilchoman wirkt runder als die beinahe acht Jahre. Eine schöne Komplexität, die auch die 50 ppm schön einbindet. Es macht immer wieder große Freude.

 

 

 

 

 

 

In diesem Sinne,

 

Slàinte mhath!

 

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Slàinte mhath!

 

 

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Tasting Notes: Bowmore 1st Fill Oloroso Sherry, 24yo, 48,8%

 

Tiger in chains

 

Just imagine - it's Friday, 13th, a sunny day. Your hunt for an exceptionall whisky this morning ended up in a disillusion. On your way home a wee bird twitters something nice in your ear... Just follow me - I have exactly what you were looking for... And I followed him. A very good choice.

 

I found myself in the legendary Vaults No. 1 at the end of a very long queue waiting to get the hands on this magic potion. But what exactly was waiting there for me?  A real tiger in chains waiting to be released.

 

 

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 Tasting Notes: Bowmore 1st Fill Oloroso Sherry Cask, 24yo, Cask No. 1558, 48,8%

  

Colour: amber, not as dark as we had expected

 

Nose: Sandalwood, dark fruit, dried dates, plum. Slight hints of smoke. Bees wax. There are some meaty notes. 

 

Taste: first and dominating Sandalwood (!), dates, chocolate, dark honey and a slight bitterness. What was this? It was a real slap in the face, the snarling of a predator.

 

So what if we add some drops of water?

 

Taste: a bouquet of dark fruit, slightly salty, meaty, and the chocolate is still there. Again nutty notes. Three drops of water transform this preciouse into a cuddle tiger, a good friend for a very long and hard winter.

 

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 Stell Dir einfach mal vor, es ist Freitag der 13, ein schöner, sonniger Tag auf Islay. Die Jagd nach dem vermeintlich außergewöhnlichen Whisky endete durchaus ernüchternd. Auf dem Weg nach Hause setzt sich ein kleines Vögelchen auf Deine Schulter und flüstert Dir ins Ohr: "Folge mir, ich weiß genau, wonach Du suchst." ... und was glaubt Ihr - natürlich folgte ich auf dem Fuße - und habe es nicht bereut!

 

Wie durch Magie fand ich mich am Ende einer langen Schlange Menschen an einem gar magischen Ort wieder - dem legendären Warehouse Vaults No 1 von Bowmore.

 

Eigentlich war die Geschichte hier schon noch ein wenig dramatischer - wenn Du Dich also genau an diesem Platz wiederfindest - keine drei Stunden, nachdem das große Fass geöffnet wurde ... und Du siehst als nächstes, wie es wieder aus dem Warehouse gerollt wird, dann hätte das auch eine wahrhaft gruselige Geschichte werden können - aber ist ja nochmal gut gegangen.

 

 Tasting Notes: Bowmore 1st Fill Oloroso Sherry Cask, 24yo, Cask No. 1558, 48,8%

  

Farbe: Bernstein, nicht so dunkel, wie wir angenommen hatten.

 

Nase: Sandelholz, dunkle Früchte, getrocknete Datteln, Pflaumen. Nur zarte Nuancen von Rauch. Bienenwachs und auch fleischige Aromen.

 

Geschmack: zuerst und dominierend ist Sandelholz, Datteln, Schokolade - eher Vollmilch, Waldhonig gefolgt von etwas bitteren Anklängen. Was war das? Das war schon ein richtiger Schlag ins Gesicht, das Fauchen einer Raubkatze. Dieser Dram lässt einen definitiv nicht gleichgültig.

 

Was passiert mit der Zugabe einiger Tropfen Wasser?

 

Geschmack: ein Bouquet dunkler Früchte, etwas Salz kommt zum Vorschein, der fleischige Anklang bleibt, die Schokolade sowieso! Auch erscheinen dann wieder nussige Aromen. Drei Tropfen Wasser verwandeln diese wilde Schönheit in einen Schmusetiger, ein sehr guter Freund für einen langen und harten Winter.

 

 

 

 

Our winter preparation is now completed.

 

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Wir sind nun bestens auf den nächsten Winter vorbereitet. In diesem Sinne!

 

Slàinte mhath!

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Tasting Notes: Lagavulin Jazz Festival 2019

 It's a lovely and sunny day here on Islay, everything is prepared for the Islay Jazz Festival which is sponsored by Lagavulin Distillery. According with the start of the Jazz Festival, all these whisky enthusiasts who came to this beautyful island can hope for another  bottling for this special occasion.

 

There were quite a lot of rumours going around - "they will release a single cask", "it comes in an expensive package", and some more. So we were excited to get more information about it. And this is the information we got next.

 

 

21 year old, a limited release of 2004 bottles  and it isn't even a bargain with GBP 395.

 

The whisky has officially announced as "been matured in a combination of refill and recharred American oak hogsheads before being bottled at 50.1% abv"

 

 

Heute ist ein wunderschöner sonniger Tag hier auf Islay, alles ist vorbereitet für das alljährliche Islay Jazz Festival, das auch in diesem Jahr von Lagavulin Distillery gesponsort wird. Wie in jedem Jahr erhoffen alle angereisten Whiskyenthusiasten auf eine weitere der speziell für das Jazz Festival aufgelegten Sonderabfüllungen.

 

Es gab in den letzten Tagen und Wochen jede Menge Gerüchte, was wohl dieses Mal aus dem Hut gezaubert wird. "Dieses Mal gibt es ein Einzelfass", "es soll eine besondere Verpackung haben" und viele weitere Mutmaßungen wurden zum Besten gegeben.

 

Mitte letzter Woche sahen wir dann folgende Information:

 

21 Jahre alt, limitiert auf 2004 Flaschen und mit 395 GBP nicht mal eben ein Schnäppchen.

 

Die offizielle Verlautbarung spricht bei diesem Whisky von einer Reifung in einer Kombination aus nachgefüllten und "recharred" American Oak Hogsheads und mit einer Abfüllung von 50.1%abv .

 

 

 

 

 

 

Lagavulin Jazz Festival 2019 21 yo, 2004 bottles, 50.1%abv

 

 

Colour: light gold

 

Nose: slightly smoky, lemon, grapefruit, seabreeze, meaty, with hints of herbs.

 

On the palate: sweet, smoky, salty - salicorn. Mouthfilling, ripe citrus fruits, orange. After a while waitign and coming back: marzipan. And again seabreeze.

 

Aftertaste: the smoke is mouthfilling and long lasting, the dram itself is medium

 

It needs quite a while  in the glass till it opens up.

 

It's definitely a nice dram.

 

Maybe some day we will spend another GBP 35 for another 2 cl dram to give it another try.

 

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Lagavulin Jazz Festival 2019 21 yo, 2004 bottles, 50.1%abv

 

Farbe: helles Gold

 

Nase: zart rauchig, Zitrone und Grapefruit, Meeresbrise, fleischig mit feinen Kräuternoten. 

 

Mund: gleichzeitig süß, rauchig und salzig  - Queller oder auch Meeresspargel. Mundfüllend, nicht ganz so ölig wie vielleicht erwartet. Reife Zitrusfrüchte - Zitrone, Grapefruit, Meeresbrise, fleischig, leichte Kräuternoten.

 

Nachklang: der Rauch klebt quasi am Gaumen, der Abgang ansich ist mittellang.

 

Es ist ein wirklich hübscher Dram.

 

 

Vielleicht gönnen wir uns demnächst noch einmal einen 2 cl Dram für GBP 35 in der Distillery eigenen Bar und lassen ihm etwas mehr Zeit - mal schauen.

 

Slàinte mhath!

UPDATE:

We had the chance to try it again - and of course, giving this dram a bit more time in the glass, you will get some tropical fruits and the lemon disappears. It is a complex dram - and this is what to expect after 21 years.

 

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UPDATE:

 

Wir bekamen erneut die Möglichkeit, diesen Dram zu verkosten. Gibt man ihm etwas mehr Zeit im Glas, entfalten sich die tropischen Früchte, die man von einem Lagavulin in diesem Alter erwarten kann und die Zitrone verschwindet gänzlich.

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Tasting Notes: Ardbeg Traigh Bhan 19 yo Small Batch Release

Tasting Notes: Ardbeg Traigh Bhan 19 yo Small Batch Release, 46.2%vol

 

These are the days like today for which the word "dreich" was created. So there must have been a very good reason to let us leave our cosy home. It is September 3rd 2019 and today the first ever aged stated small batch release finds it's way to the shelves in the Old Kiln Cafe since Ardbeg was reopened in 1997 by Glenmorangie. 

 

What a lot of hard work is behind this new single batch release that will be part of the core range from now on. Waiting for more than twenty years to come up with this. 

 

A combination of Bouron and Oloroso Sherry Casks.

 

The shelves were filled with loads of bottles waiting to be bought and tasted. And this  brought us to Ardbeg on a day like this. We were told that Traigh Bhan is the gaelic name for one of our favourite strands here on Islay - "The singing sands". So let's see how inspiring this name is to us:

 

Nose: Smooth, creamy, cold ash, salty sea breeze, hot chocolate came to our mind first. Or let's describe it in another way: the smell of the cold ash from the bonfire last night, drinking a sip of hot chocolate while having the first sunbeams on the sea.

 

Taste: it's a wonderful matured Ardbeg - inspired by the 10 yo and a wonderful successor to the 17yo. Smoke, followed by sweet lemon and grapefruit, honey and marzipan.

 

Aftertaste: sweet and dry. The peaty sweetness stays quite for a while. It stays longer than expected.

 

 

 A real old style Ardbeg!

 

 

Tasting Notes: Ardbeg Traigh Bhan 19 yo Small Batch Release, 46.2%vol

 

 

Für Tage wie diesen wurde hier in Schottland das schöne Wort "dreich" erfunden. Nieselregen, keine hundert Meter Sicht, über den Bäumen kreisten Schwärme von Krähen - da  brauchte es schon einen triftigen Grund, uns aus dem Hause zu locken.

 

Wir schreiben den 3. September 2019 und heute wird die erste neue Kleinserie mit Altersangabe bei Ardbeg, seit die Destille 1997 wiedereröffnet wurde. Alles, was hier nun in der Flasche ist, wurde durch das neue Team hergestellt. Es ist den Mitarbeitern im Shop anzumerken, dass dies auch für sie etwas wirklich besonderes ist - dafür stehen sie nun ein. Nur um auch die Relationen hier ein wenig gerade zu rücken - Ardbeg ist mit 1.2 Millionen Litern nach Kilchoman und Ardnahoe die kleinste Destille auf Islay, oder in anderen Relationen. Ardbeg produziert nicht einmal ein Zehntel dessen, was Macallan erzeugt.

 

 

   

Die Regale waren heute morgen prall gefüllt und warteten auf willige Käufer und Genießer für den Ardbeg Traigh Bhan - wie uns gesagt wurde, der gälische Name für einen der schönsten Strände auf Islay "Singing Sands". Doch was können wir nun hier erwarten: Das Batch besteht aus Bourbon und Oloroso Sherry Casks.

 

Nase: sanft, cremig, kalte Asche, salzige Meeresbrise und heiße Schokolade waren die ersten Assoziationen. Oder um es in ein anderes Bild zu fügen: der Morgen nach einem Lagerfeuer am Strand, mit einer heißen Schokolade in der Hand, erblicken wir die ersten Sonnenstrahlen im Meer - klingt kitschig - ist aber leider so ... und lecker.

 

GAumen: ein wunderbar gereifter Ardbeg - ganz in der Tradition des 10-jährigen und auf einer Linie mit dem 17-jährigen. Rauch, gefolgt von süßer Zitrone und Pampelmuse, Honig und (Anklänge) von Marzipan.

 

Nachklang: Süß und trocken. Die torfige Süße ist langanhaltend - länger als die 46,2%vol vermuten ließen.

 

Ein wirklicher Old Style Ardbeg!

 

Ob er uns gefallen hat....?  ... Das Bild ist wohl Hinweis genug.

 

Slàinte mhath!

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Tastingnotes: Kilchoman Single Cask Release Madeira finish 7 yo - Distillery Exclusive

What can you do on Islay on a rainy day while waiting for your Gin tasting to start. Having a lovely lunch at Kilchoman Distillery is not the worst thing. The Cullen Skink here is outstanding - and combined with a panini ... what more can you ask for.- well, getting the chance to try the new Distillery exclusive can bring back the sunshine in every rainy day!

 

After the predecessor was flying out the shelfs, let's see how long it will take till this bottling will be gone.

 

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Was macht man auf Islay an einem regnerischen Tag während man auf ein Gin Tasting wartet - Mittagessen bei Kilchoman! Hier gibt es die beste Cullen Skink in Kombination mit einem schönen Panini ... was kann es besseres geben - wenn man dann ebenfalls noch die neue Distillery Exclusive zur Verkostung erhälst. Das bringt selbst an einem regnerischen Tag die Sonne hervor.

 

Nachdem die vorherige Abfüllung schnell verkauft war, sind wir sehr gespannt darauf, wie lange dieser Tropfen zu haben ist.

 

 

 

Kilchoman Single Cask Release Madeira finish 7 yo - 258 Bottles, Cask No. 179/2012

 

6 years aged in a fresh Buffalo Trace Burbon casks and 16 month in a fresh Madeira cask created a very lovely whisky.

 

Nose: dark fruits, sultanines, dark raisins prepared and soaked for baking, brambles. Lingering smoke.

 

Mouth: first impressions are smoke, salt and raspberry or  redcurrant syrup that is long lasting on the palate.

 

Aftertaste:  medium length

 

Neither the seven years nor cask strength are noticeable. Warm, slightly smoky and fruity sweet is this Distillery Exclusive. A nice Dram.

 

 

 

Kilchoman Single Cask Release Madeira finish 7 yo - 258 Bottles, Cask No. 179/2012

 

6 Jahre in einem frischen Buffalo Trace Burbon Fass und 16 Monate in einem frischen Madeira Fass brachten einen wunderschönen Whisky hervor.

 

Nase: dunkle Früchte: Sultaninen, oder besser noch, dunkle Rosinen, die bereits zum Backen eingeweicht wurden, Brombeeren. Ein sehr unterschwellig wahrnehmbarer Rauch.

 

Gaumen: Hier ist er nun präsent, der Rauch, kombiniert mit Salz und Himbeer- oder Rotem Johannisbeersirup, der sich im Mundraum richtig ausdehnt.

 

Nachklang: Mittellang.

 

Weder die nur sieben Jahre noch die Faßstärke sind tatsächlich wahrnehmbar. Warm, zart rauchig und fruchtig-süß ist diese  Distillery Exclusive Abfüllung. Ein wirklich schöner Tropfen.

 

 

 

 

 

 

 

In diesem Sinne,

 

Slàinte mhath!

 

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Slàinte mhath!

 

 

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Tasting Notes: Bruichladdich Crew Valinch 47 Iain MacLean

 

Bruichladdich Crew Valinch 47 Iain MacLean, Cask No: 1524, Cask: Premium French Wine, Distilled: 01.12.2004, 14 yo, 63,5% Vol

 

What a lovely smiling face adorns the label of the new crew valinch. Iain MacLean, warehouse man, has a very good reason for this big smile. Maybe it was him who has chosen the cask - someone has made the right decision!

 

So what is it - the Premium French Wine -  there were quite a lot of rumours about it? .... we can give you the answer ..... DELICIOUS! This is our main reason to buy a bottle .... or even not.

 

Nose: even if there was a hint "... it was a white wine cask ...."  - there was an approach of red grapes, very sweet,  followed by gooseberries, slightly herbal notes and a big piece of marzipan - the delicious german one ...!

 

Taste: here we have first marzipan, sandal wood, cherry lollies - the wee ones, slightly bitter.

 

finish: short, bitter - sweet, charcoal.

 

With (a few drops of) water: some hints of liquorice, some violet leaves -without bitterness- and so sweet. Water makes this whisky pleasant in a very dangerous way. Just remember: we are talking about 63.5% vol of alcohol.

 

Our personal conclusion: it's a complex, dry and incredibly balanced dram.

 

 

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Bruichladdich Crew Valinch 47 Iain MacLean, Cask No: 1524, Cask: Premium French Wine, Distilled: 01.12.2004, 14 yo, 63,5% Vol

 

 Welch ein fröhlich lächelndes Gesicht schmückt das Label des neuen Crew Valinches. Iain MacLean, Warehouse Man seines Zeichens, hat durchaus einen sehr guten Grund für dieses breite Schmunzeln. Hat er vielleicht sogar selbst das ihm zugedachte Fass ausgesucht? Wenn nicht, irgendwer hatte hier eine absolut gute Entscheidung getroffen.

 

Was also ist das hier mit diesem Premium French Wine? Es gab bereits einige Gerüchte in den sozialen Medien und wir haben jetzt die Antwort ...  einfach LECKER! Das ist - zumindest für uns - das wichtigste Kriterium eine Flasche zu kaufen - oder eben auch nicht.

 

 

Nase: auch wenn da ein Vögelchen zwitscherte "Weißwein" ... die erste Aromen, die wir finden, sind rote Trauben, sehr süß, gefolgt von Stachelbeeren und einer zarten Kräuternote. Leckeres deutsches (!) Marzipan  

 

 Gaumen: auch hier ist die erste Assoziation Marzipan, Sandelholz, die kleinen Kirschlollies mit grünem Stiel, gefolgt von einer Bitternote.

 

Nachklang: kurz, süß-sauer, Holzkohle

 

Mit (einigen wenigen Tropfen) Wasser: siehe da, plötzlich haben wir Spuren von Lakritze und auch einige Veilchenblätter - alles auf der sehr delikaten Seite - und süß. Wasser macht diesen Tropfen gefährlich süffig, man denke noch an die 63,5% Alkohol, die überhaupt nicht wahrnehmbar sind.

 

Unsere persönliche Meinung: dies ist ein komplexer, trockener und außergewöhnlich balancierter Dram.

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Mit den besten Grüßen von Islay,

Slàinte mhath!

 

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Tastingnotes: Kilchoman Single Cask Release Bourbon 11 yo - Distillery Exclusive

Visiting Kilchoman the last few years is everything but boring. It was planned to visit the new Still House with it's new big windows, which looks fantastic from outside. But when we entered the shop, we were drawn into the spell of the new Distillery Exclusive... So nevertheless we will write about the new Still House someday.

 

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Ein Besuch bei Kilchoman in den letzten Jahren war alles, aber gewiss nicht langweilig. Diesmal waren wir auf dem Weg mit Gästen, aber wollten auch die neuen, großen Fenster im Stillhouse bewundern. Statt der Tour zu folgen, hielt uns jedoch die neue Abfüllung der Distillery Exclusive in ihrem Bann. Sei es darum - kommt der Bericht über das neue Stillhouse zu einem anderen Zeitpunkt.

 

 

 

Kilchoman Single Cask Release Bourbon 11 yo - 233 Bottles, Cask No. 327/2008

 

 Living on Islay has some big benefits. One of them is for sure, the chance to get some amazing drams from all distilleries, special editions or even single casks. Especially in the last two years we were quite lucky to try several different private Kilchoman bottlings that were filled for all these lucky guys who got their hands on one of the casks that were sold in the early beginning of the Kilchoman story. 

 

Eleven year old Bouron was nothing unusual in the last years so we weren't too excited about it. But ... never judge a book by it's cover! This was definitely not what we have expected.

 

Nose:  Bramble, plum, and grassy notes, lemon, then peaty smoke. The smell of a smoky lemon candy. While the dark fruity notes get lots quite soon, the grassy and lemony notes remain. Salty, a cool sea breeze.

 

Taste: dominating taste here was also the smoky lemon candy. Reminds a wee bit of moroccan salt lemons. And this is also our recommendation: this dram matches perfect with moroccan food.

 

After taste: medium, bitter sweet.

 

Who ever has expected the typical bourbon flavour should try another expression. This is exactly what you can expect from a Distillery Exclusive Release - some different flavours. This is not the continuous repetition of the same thing, this is different.

 

 

 

Kilchoman Single Cask Release Bourbon 11 yo - 233 Bottles, Cask No. 327/2008

 

Auf Islay zu leben bringt schon auch den einen oder anderen Vorteil mit sich. Einer ist mit Sicherheit die Chance, fantastische Abfüllungen aus allen Destillen offeriert zu bekommen - oder auch die eine oder andere Abfüllung der Private Casks. Gerade in den letzten zwei Jahren kamen wir in den Genuss vieler verschiedener Kilchoman-Abfüllungen, die von privaten Fassbesitzern abgefüllt wurden.

 

Elf Jahre alter Burbon war hierbei nichts ungewöhnliches und deshalb gingen wir nicht mit übertrieben hohen Erwartungen an diesen Dram. Doch wie immer im Leben - die besten Vorurteile nutzen so gar nichts.

 

Nase: Brombeere, Pflaume und grasige Noten dominieren, gefolgt von Zitrone und torfigem Rauch. Der Duft von geräucherten Zitronenbonbons. Während die dunklen Früchte sich schnell verflüchtigen, dominieren die grasigen, zitronigen Noten. Sehr salzig, eine kühle, salzige Meeresbrise.

 

Taste: im Mund dominieren ebenfalls die rauchig-salzigen Zitronenbonbons. Sie erinnern ein wenig an marokkanische Salzzitronen, und das wäre auch für uns eine Foodpairing-Empfehlung: dieser Tropfen harmoniert perfekt mit marokkanischem Essen.

 

Der Nachklang ist mittel und süß-bitter.

 

Wer immer hier nach den typischen Bourbon-Noten sucht, sollte besser eine andere Abfüllung versuchen. Das ist genau, was wir von einer Distillery Exclusive - Abfüllung erwarten - etwas besonderes. Dies ist definitiv nicht die Wiederkehr des Immergleichen - diese Abfüllung ist schon speziell.

 

 

 

 

 

 

 

In diesem Sinne,

 

Slàinte mhath!

 

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Slàinte mhath!

 

 

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Tasting Notes: Bruichladdich Crew Valinch 46 Ruaraidh MacKinnon

 

Bruichladdich Crew Valinch 46 Ruaraidh MacKinnon, Cask No: 1118, Cask: Second Fill Rum, Distilled: 12.11.2003, 15 yo, 61,1% Vol

 

 Another lucky coincidence brought us into the shop nearly at the same time as the new Valinch, so we couldn’t resist being first to taste it!

 

But two more sentences about the guy who gives this cask a name. Whenever you're on Islay, try to go to a ceilidh, a traditional scottish dance. If you are very lucky you will hear him singing. Just enjoy it - hopefully you are having the right dram with it.

 

Nose: slightly peated - which is definitely unusual. Herbal notes, thyme and sweet caramel. Dark fruits like plum - very ripe.

 

Palate: it is a sweet and bitter dram, heather honey, dark ripe fruits (our german tongue says "that must be some kind of rum pot"), peppery, plum marmalade - just believe us, yes, you can get plum marmalade in Germany and Austria as well - simply delicious.

 

Finish: long, sweet and very long lasting.

 

With water:

 

Nose:  sweeeeeeeet, salted caramel, popcorn

 

Palate: Rum-sweetness, herbal

 

What we can say - YUMMY ....!

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Bruichladdich Crew Valinch 46 Ruaraidh MacKinnon, Cask No: 1118, Cask: Second Fill Rum, Distilled: 12.11.2003, 15 yo, 61,1% Vol

 

 

Und wieder wollte es der Zufall, dass wir wieder genau zu dem Zeitpunkt das Visitor Centre betraten, als auch das neue Crew Valinch der Öffentlichkeit präsentiert wurde. Und auch diesmal konnten wir der Versuchung nicht widerstehen, diesen neuen Tropfen zu verkosten.

 

Aber zuvor noch zwei Sätze über den jungen Mann, der diesem Fass den Namen gab und den wir glücklicherweise ebenfalls im Shop antrafen. Solltet Ihr jemals die Gelegenheit haben, auf Islay zu sein, dann versucht, ein Ceilidh, eine traditionelle schottische Tanzveranstaltung, zu besuchen. Wenn Ihr dann ein klein wenig Glück habt, könnt Ihr Ruaraidh auch singen hören. Genießt es - vielleicht sogar mit dem richtigen Dram dabei.

 

Nase: obwohl Bruichladdich - hier haben wir torfige Anklänge. Kräutrige Noten, speziell auch noch Thymian mischen sich mit süßem Karamell. Dunkle Früchte - Pflaumen, sehr reif.

 

Gaumen: es ist ein süß-bitterer Einstieg. Heidehonig, dunkle reife Früchte (die deutsche Zunge meldet sich mit "so schmeckt doch eindeutig Rumtopf!), pfeffrig, Quetscheladwerge - oder wie der Nicht-Hesse sagt - Pflaumenmus.... einfach lecker.

 

Abgang: lang, süß und anhaltend.

 

Mit Wasser:

 

Nase: unglaublich süß, salted caramel, Popcorn

Auf der Zunge: die Rum-Süße dominiert, kräutrig.

 

Fazit: Sehr lecker!

 

 

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Mit den besten Grüßen von Islay,

Slàinte mhath!

 

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Tasting Notes: Bowmore 1st Fill PX Sherry Cask, 20yo, Cask No. 26, 54,9%

 

Sticky Toffee Pudding with fruits

 

 

It's summer here on Islay - loads of families are over to spend their holidays here. And Bowmore has the perfect dram for it. It was announced quite a while ago but yesterday the new "Fill Your Own Bottle" Cask was ready for bottling in Vaults No.1

 

20 years old, fully matured in 1st Fill PX, distilled in 20th January 1999. 

 

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Tasting Notes: Bowmore 1st Fill PX Sherry Cask, 20yo, Cask No. 26, 54,9%

 

 

Colour: amber, not as dark as we had expected

 

First impressions: Sticky Toffee Pudding, some meaty notes, nutty. Rainer said Hazelnut, while Sabine had the almond flavours - wee bit of marzipan. Some slight hints of peat. Ripe figs and blood orange. 

 

First taste: sweet ripe fruits, just slight woody notes - after 20 years full maturation in PX! Surprisingly no tannins. Again blood orange with its nice bitterness and rose blossoms. Again nutty notes.

 

 

 

 

 

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Es ist Sommer hier auf Islay - unglaublich viele Familien sind nun auf der Insel, um ihre Ferien hier zu verbringen und Bowmore hat für sie nun den idealen Dram dafür. 

 

Angekündigt war er schon vor einigen Wochen, doch seit gestern abend liegt das Fass zum Abfüllen der eigenen Flasche nun im Warehouse Vaults No. 1 - diesem legendären Warehouse bereit.

 

20 Jahre alt, durchgereift in 1st Fill PX, destilliert am 20. Januar 1999.

 

Tasting Notes: Bowmore 1st Fill PX Sherry Cask, 20yo, Cask No. 26, 54,9%

 

 

Farbe: Bernstein, längst nicht so dunkel, wie man das nach 20 Jahren in einem PX-Fass vermutet hätte.

 

Erster Eindruck:  Sticky Toffee Pudding (Biskuitkuchen umhüllt von Karamellsauce mit einem Schuß Vanillecreme), etwas fleischige Noten. Nussig. Hier gehen die Meinungen etwas auseinander. Während Rainer die Nutella-Haselnuss propagierte, hatte Sabine doch eher die Mandel-Aromen mit Anklängen von Marzipan. Reife Feigen und Blutorange waren unumstritten.

 

Auf dem Gaumen: süße reife Früchte, nur zarte Holznoten - und das nach 20 Jahren Vollreifung in PX! Überraschenderweise keine oder fast keine Tannine. Auch hier haben wir wieder Blutorange mit ihrer feinen Bitternote und Rosenblüten. Auch hier wieder die nussigen Noten.

 

 

 

 

A very nice and gentle summer dram

 

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Ein wunderbarer Sommerwhisky

 

Slàinte mhath!

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Tasting Notes: Bunnahabhain Edition Culag

 

Bunnahabhain Mòine Edition "Cùlag": Bunna is calling...

 

Sometimes - even on Islay - you have to be very quick. Just a short message on facebook told us to leave our house immediately to make our way up north to Bunnahabhain. There was an announcement for a new Cognac finished Single Cask, which was also available online (for some minutes).

 

So we made our way to the distillery and were lucky enough to get one bottle each. But was it worth the way?

 

 

... It was - for sure...! 

 

 

Bunnahabhain Mòine Edition "Cùlag": Bunna is calling...

 

 

Manchmal - selbst auf Islay - musst Du einfach nur schnell sein. Es war nur eine kurze Nachricht auf Facebook, die uns aufhorchen und sobald dann rennen ließ, um ja rechtzeitig nach Bunnahabhain zu kommen.

 

 

Angekündigt war ein neues Cognac Finish Single Cask, das zum Teil auch online verfügbar war (für einige wenige Minuten).

 

So machten wir uns schleunigst auf den Weg zur Destille und bekamen glücklicher Weise auch noch jeweils eine Flasche. Aber war es den Aufwand auch wert?

 

... aber sowas von...!

 

 

Bunnahabhain Mòine Edition "Cùlag", 18yo, 46,1%vol, 190 bottles

 

Matured 11 years in Oloroso and another seven years in a cognac cask has left only 190 bottles left after 18 years.

 

Nose: there are three dominating flavours: honey, rum pot and liquid milk chocolate. Vanilla comes next combined with herbal notes.

 

Taste: it is surprisingly nearly the same than the first flavours to nose, maybe in a slightly different order. First we have the chocolate, then we taste the rum pot - including the vanilla. There are some peppery notes followed by some spices.

 

The texture is very creamy. 

 

There is no other dessert needed for christmas.

 

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Bunnahabhain Mòine Edition "Cùlag", 18yo, 46,1%vol, 190 bottles

 

Elf Jahre gereift im Oloroso Fass, dann noch weitere sieben in einem Cognac Fass ließen nach nunmehr 18 Jahren nur noch 190 Flaschen übrig.

 

Nase: Es sind zunächst drei dominierende Aromen, die um die Aufmerksamkeit buhlen: Honig, Rumtopf und Milchschokolade - flüssig! Es folgen Vanille und Kräuternoten.

 

Der Geschmack ist dem Duft überraschend sehr ähnlich, vielleicht in einer etwas anderen Reihenfolge. Zuerst haben wir den Mund voller flüssigen Schokolade, gefolgt vom Rumtopf - inklusive Vanille. Ein kleiner Hauch Pfeffer mit Würznoten runden den Eindruck ab.

 

Die Textur ist unglaublich cremig.

 

Ein weiteres Dessert ist für Weihnachten nicht nötig.

 

 

 

 There are a few bottles left - so if you have no further plans for the next days make your way to Islay and find yourself spoilt at Bunnahabhain Distillery.

 

Merry Christmas and a happy new year when it comes...

 

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Im Destillerieshop sind noch einige wenige Flaschen zu haben - also, wenn Ihr gerade keine weiteren Pläne habt, kommt rüber nach Islay und lasst Euch selbst bei Bunnahabhain verwöhnen.

 

Euch allen Frohe Weihnachten und einen guten Start ins neue Jahr...

 

 

 

Slàinte mhath!

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Tasting Notes: Bruichladdich Crew Valinch 39 Neil Gillies

 

Bruichladdich Crew Valinch 39 Neil Gillies, Cask No: 808, Cask: Fresh Burbon, Distilled: 07.07.2004, 14 yo, 58,6% Vol

 

 A lucky coincidence had us enter the shop nearly at the same time as the new Valinch, so we couldn’t resist being first to taste it!

 

Nose: Typical Laddie sweetness, paired with balm. A distinct creamy smell with green fruit like gooseberry and kiwi. It‘s all rounded by vanilla coated in butter.

 

Taste: Creme Brûlée richness covers the tongue from front to back. Alcohol-infused vanilla butter cookies come to mind.

 

It fades with lovely sweetness and gentle fruit.

 

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Bruichladdich Crew Valinch 39 Neil Gillies, Cask No: 808, Cask: Fresh Burbon, Distilled: 07.07.2004, 14 yo, 58,6% Vol

 

 

Es war ein schöner Zufall, der uns das Visitor Centre betreten ließ genau zu dem Zeitpunkt, als auch das neue Crew Valinch der Öffentlichkeit präsentiert wurde.

 

Natürlich konnten wir nicht der Versuchung widerstehen, es direkt zu probieren.

 

Nase: Es ist die typische Laddie-Süße gepaart mit Balsam. Ein cremiger Duft mit grünen Früchten wie Stachelbeere und Kiwi. Abgerundet wird dieser mit in Butter getunkter Vanille.

 

Geschmack: Die Opulenz von Creme Brûlée umhüllt die Zunge von der Spitze bis zum Gaumen. Alkoholgetränkte  Vanillekipferl kommen uns in den Sinn.

 

Der Nachklang ist geprägt von einer schönen Süße und zarten Frucht.

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Mit den besten Grüßen von Islay,

Slàinte mhath!

 

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Tasting Notes: Port Charlotte Distillery Only SHC:01 2006

 

   

Port Charlotte Distillery Only SHC:01 2006, 11yo, 62,9% VOL, 1ST Fill Sherry, Cask No 2134, distilled 04.10.2006, 1134 bottles

 

HEAVILY PEATED ISLAY SINGLE MALT is written in big letters on the cask.

 

Nose: there is just a slight hint of smoke, followed by the typical Laddie sweetness. Very opulent. like a Mon Cherie after summer break: Dark chocolate and cherries. If it's given a sufficient amount of time, it opens up and develops all flavours of fruits preserved in rum and sugar. It becomes very spicy, starts with nutmeg, and ends up with a walk through a spice shop.

 

Taste: The alcohol is very dominant. What had been idicated before is repeated on the palate, but complemented by chli sharpness.

 

 

 

 

With water:

 

It gets creamier, chocolate fondue. The smoke remains. 

Water suit him well in all intents and purposes.

 

The cherry flavours getting more and more dominant.

 

maybe a good companion to a Black Forest Gateau or a cheese fondue? - who knows?

 

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Port Charlotte Distillery Only SHC:01 2006, 11yo, 62,9% VOL, 1ST Fill Sherry, Cask No 2134, distilled 04.10.2006, 1134 bottles

 

Auf dem Fass ist zu lesen: "Heavily peated Islay Single Malt" 

 

Nase: es findet sich jedoch nur ein leichter Rauch, die typische Laddie Süße, sehr opulent kommt er daher, wie Mon Cherie nach der Sommerpause: Dunkle Schokolade und Kirschen. Lässt man ihm jedoch etwas Zeit, entwickeln sich hieraus noch ein ganzer Rumtopf. Sehr würzig wird er, erst Muskatnuss, dann wandelt man durch den Dachstuhl eines Gewürzkontors.

 

Geschmack:

Der Alkohol ist sehr präsent. Das, was sich bereits in der Nase angekündigt hat, wiederholt sich auf der Zunge. Allerdings kommt noch die Schärfe von Chili dazu.

 

Mit Wasser: 

 

Nase: wird cremiger. Schokoladenfondue. Die Rauchnote bleibt. Wasser tut ihm in jedem Fall gut. 

 

Die Kirsche kommt immer stärker zum Vorschein. (... vielleicht zur Schwarzwälder Kirschtorte oder  taugt er auch als Begleiter für Käsefondue? - wer weiss )

 

 

 

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Mit den besten Grüßen von Islay,

Slàinte mhath!

 

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Tasting Notes: Bowmore 1st Fill Oloroso Sherry Cask, 17yo, Cask No. 2488, 58,1%

 

Autumn on Islay - an update

 

Autumn has begun on Islay. Bird watchers and Jazz-lovers are visiting the island. May with all its hustle and bustle seems so far away. A quiet season begins which will bear some unexpected hidden gems at various locations.

 

Bruichladdich offers an unusual 12 yo Crew Valinch, Ardbeg releases a 7-yo single cask which sold out in less than 24 hours despite the exceptional price perception. Bowmore offers a dark amber coloured First Fill Oloroso Cask to the visitors of the distillery.

 

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Tasting Notes: Bowmore 1st Fill Oloroso Sherry Cask, 17yo, Cask No. 2488, 58,1%

 

 

Colour: dark amber

 

First impressions: dark wood honey, blackcurrant, resin, licorice, christmas time - lots of spices.

 

First taste: dark honey, wild berries, fresh fir tree, sandal wood.

Very creamy and oily.

 

 

 

 

 

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 Es wird deutlich Herbst hier auf Islay. Die Insel gehört an diesem Wochenende im September in erster Linie den Birdwatchern und den Jazz-Liebhabern.

 

Der Mai mit seinem aufgeregten Treiben rund um das Feis Ile liegt schon weit zurück. Wir gehen auf die gemächlichere Zeit des Jahres zu. Ganz unvermittelt tauchen urplötzlich an allen Enden der Insel kleine Schätze aus dem Verborgenen an die Oberfläche.

 

 

Bruichladdich mit diesem ungewöhnlichen 12yo Crew Valinch, bei Ardbeg findet die Abfüllung eines 7-jährigen Single Casks trotz ungewöhnlicher Preisvorstellung reißenden Absatz – und Bowmore bringt in kurzer Abfolge nach dem Burbon Cask nun erneut ein dunkel bernsteinfarbenes First Fill Oloroso Fass für die Gäste zum Selbstabfüllen in ihr legendäres Warehouse Vaults No. 1.

 

Tasting Notes: Bowmore 1st Fill Oloroso Sherry Cask, 17yo, Cask No. 2488, 58,1%

 

 

Farbe: Dunkler Bernstein

 

Erster Eindruck:  dunkler Waldhonig, schwarze Johannisbeere, Harz, Lakriz, Weihnachtsaromen ... jede Menge Gewürze.

 

Geschmack: Dunkler Honig, Waldbeeren, frisch geschlagener Tannenbaum, Sandelholz. 

 

Sehr cremig und ölig. 

 

 

 You can find us on several whisky fairs around Frankfurt end of this year - we will share one or two bottles with you - so come along and make up your mind.

 

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Ende des Jahres werden wir auf einigen Whiskymessen rund um Frankfurt zu finden sein. Dort werden wir auch ein oder zwei Flaschen öffnen. Kommt vorbei und bildet Euch Eure eigene Meinung von diesem kleinen Schatz.

 

Slàinte mhath!

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Tasting Notes: Bruichladdich Crew Valinch 38 Colin Tocher

 

Bruichladdich Crew Valinch 38 Colin Tocher, Cask No: 824, Cask: Fresh Burbon, Distilled: 16.06.2006, 12 yo, 63,9% Vol

 

 An outstanding feature of single casks are thier uniqueness. It doesn't matter what you expect by reading the technical features: age, wood and distillery, fact is that every single cask has the potential to surprise.

 

And this is one of it.

 

This fresh burbon cask surprises us with notes we never would have expected from it. Red Currants, only a decent sweetness, which is quite unusual for a Bruichladdich Burbon CV. Slightly roasted cereals, covered with hints of honey.

 

The taste is surprising as well. Although it is a fresh Burbon cask, we would have bet to have a wine cask matured dram.

 

After adding water, it opens up, looses a bit of the creaminess, but it gets more complex. Now we've got almonds, spices and pepper. Fruits and honey appearing stronger than before.

 

A very nice dram that understands to surprise.

 

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Bruichladdich Crew Valinch 38 Colin Tocher, Cask No: 824, Cask: Fresh Burbon, Distilled: 16.06.2006, 12 yo, 63,9% Vol

 

Das herausragende an einem Single Cask ist seine Einzigartigkeit. Egal, was man erwartet beim Lesen der technischen Daten: Alter, Holz und Destille, jedes Fass hat die Chance, uns wirklich zu überraschen. Dieses hat es durchaus geschafft.

 

Dieses frische Burbon Fass überrascht uns mit Noten, die wir niemals erwartet hätten: Johannisbeere und eine nur dezente Süße. Längst nicht so opulent, wie wir das von einem Crew Valinch erwartet hätten. Leicht geröstete Cerealien umhüllt von einem Layer aus Heidehonig.

 

Auch der Geschmack überrascht. Obwohl frisches Burbonfass, hätten wir wohl bei einer Blindverkostung ein Weinfass erwartet.

 

Mit der Zugabe von Wasser öffnet er sich, verliert dabei etwas von seiner Cremigkeit. Dafür wird er komplexer. Mandeln, Gewürze und Pfeffer dominieren nun. Aber auch Frucht und Honigaromen werden stärker.

 

Ein wirklich schöner Tropfen, der zu überraschen weiß.

 

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Mit den besten Grüßen von Islay,

Slàinte mhath!

 

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Tasting Notes: Port Charlotte Distillery Only SYC:01 2006

 

 Port Charlotte Distillery Only SYC:01 2006, 11yo, 60,2% VOL, 2ND Fill Syrah, Cask No 13/080-17, distilled 27.09.2006

 

It's been quite a while ago since we had the last Port Charlotte Distillery Only in our blog. But it was worth waiting for this one.

 

And again .... strawberry fields forever .... Toasted Strawberry Marshmallows. After a while the wine cask takes it's toll. And also again - it's a sweetie. No additional fudge needed. It's all dissolved in that dram.

 

 Taste: the sweetness remains on the palate. Despite 60,2% VOL is it a very mild represenatative of its kind.

 

But if you think it's too mild for you - just add three drops of water and find out if you're tough enough. Then you've got both - alcohol and peat.

 

It's a whisky worth taking time for. It won't get boring ... like a wind-up toy

 

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Port Charlotte Distillery Only SYC:01 2006, 11yo, 60,2% VOL, 2ND Fill Syrah, Cask No 13/080-17, distilled 27.09.2006

 

Es ist schon eine geraume Weile her, dass wir die letzten Tasting Notes für einen Port Charlotte Distillery Only in unserem Blog beschrieben haben. Aber das Warten hat sich gelohnt.

 

Und schon wieder ... Strawberry fields forever ...  geräucherte Erdbeer Marshmallows. Nach einer Weile fordert auch das Weinfass seinen Tribut - das als Syrah mit Sicherheit auch einige Erdbeeren zum Gesamteindruck beigesteuert hat. Und ebenfalls - es ist ein Sweetie. Nicht nötig, nachzusüßen - es ist schon mehr als reichlich in diesem Fass.

 

Geschmack: die Süße bleibt auf der Zunge. Ungeachtet des hohen Alkoholgehaltes, so ist es ein sehr milder Vertreter seiner Art.

 

Mit nur drei Tropfen Wasser verwandelt er sich jedoch in ein kleines Monster. Sowohl der Alkohol als auch der Torf lassen sich jetzt nicht mehr verleugnen. 

 

Mit diesem Whisky hat man eine geraume Weile Spaß.

 

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Mit den besten Grüßen von Islay,

Slàinte mhath!

 

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Tasting Notes: Bowmore Handfill Experience 1st Fill Bourbon Cask

Sometimes the unexpected happens - so it happened yesterday. On our way to the local supermarket in Bowmore we heard some rumors that a new Handfilled at Bowmore has arrived. All over sudden we found ourselves with a dram of this golden syrup in our hands.

 

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Bowmore 14 y/o, 1st Fill Burbon Cask, Cask No. 378, 59% vol.

 

Yellow golden is the dram in our glass, we can smell a dark honey sweetness, it's a wee bowl full of tropical fruits. Grilled pineapple, some candied walnuts, vanilla, and a decent smoke coming up to our nose.

 

The mixed fruits dominate on the palate - especially mango, mandarin, including the zests, with hints of salt and pepper.

 

And again a smoky, salty and bittersweet mouthfilling aftertaste.

 

 

 

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 Unverhofft kommt oft - so auch gestern. Ohne große Vorankündigung war er da, der neue Bowmore Handfilled. Die Botschaft erreichte uns auf dem Weg zum Einkauf in unserem Supermarkt in Bowmore. Ehe wir es uns versahen, fanden wir uns mit einem Dram dieses goldenen Tropfens im Visitor Centre von Bowmore Distillery.

 

Bowmore 14 y/o, 1st Fill Burbon Cask, Cask No. 378, 59% vol.

 

Gelbgolden ist dieser Tropfen im Glas, wir riechen eine dunkle Honigsüße, ein Korb voller tropischer Früchte. Gegrille Ananas, kandierte Walnüsse, Vanille und eine dezente Rauchnote erreichen unsere Nase.

 

Der Fruchtkorb dominiert auch den Geschmack. Speziell Mango, Mandarine mit Zeste sind die vordringlichen Aromen. Salz und Spuren von Pfeffer runden das Geschmacksprofil ab.

 

Wir haben hier eine rauchig-salzigen Nachklang mit leichten Bitternoten.

 

 

 Falls Ihr uns sucht - Ihr findet uns in den Vaults No.1 ...

 

 

Slàinte mhath!

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